Китай може да отчете броя на новородените да падне под 10 милиона годишно през следващите 5 г., ако правителството бързо не отмени политиката, която ограничава китайските семейства да имат до 2 деца. Това съобщават местни медии, позовавайки се на експерт, предаде "Ройтерс".

Населението на Китай също може да намалее през следващите години, заяви пред китайската медия Yicai директорът на Гуандунската академия за развитие на населението.

Новородените в Китай спаднаха с 580 000 до 14,65 милиона през 2019 г. и броят на ражданията падна до 10,48 на 1000, което е най-ниското ниво от 1949 г., когато започва да се събира тази статистика, според Националното статистическо бюро.

Данните за миналата година все още не са изнесени, макар че това трябваше да стане в края на февруари.

Спадът на раждаемостта и бързото застаряване на населението се очаква да тестват възможностите на Китай да плаща и да се грижи за възрастните.

Въпреки че Китай отмени дългогодишната си политика "едно семейство - едно дете" през 2016 г., двойките не искат да правят по-големи семейства заради увеличаващите се разходи за здраве, образование и жилище. Икономическата несигурност вследствие на пандемията от коронавируса оказа още по-голямо влияние върху решенията за повече новородени.

Отделни данни на Министерството на обществената сигурност показват, че процентът на новородените миналата година е спаднал с 15 на сто до 10,035 милиона раждания от 11,79 милиона през 2019 г.

Ведомството може и да не включва някои деца в селските райони, според експерти, които очакват броят на новородените 2020 г. да е между 10 и 14 милиона.