Новоизбраният испански евродепутат Карлес Пучдемон не е бил допуснат в Европейския парламент, съобщават тази сутрин медии в Белгия, където той живее в доброволно изгнание.

Евродепутатите имат право на временен едномесечен пропуск до първата сесия на ЕП през юли. Когато вчера отишъл да си вземе пропуска от ЕП в Брюксел, Пучдемон преминал проверка за сигурност, но бил догонен от охраната.  Пучдемон научил, че не е в списъка на охранителите за гражданите с право на достъп до сградата.

Списъкът се изготвя по данни от държавата, чиито граждани са избрани за евродепутати. Тъй като Испания не е подала името му към администрацията на ЕП, служителите в институцията са преценили да не го допускат до сградата.

Медиите поставят въпроса дали избирателите определят евродепутатите или крайното решение остава на съдебните инстанции. В случая испанското правосъдие, наредило задържането на Пучемон, ако се върне в Испания, е в състояние да ограничи новите му права на евродепутат.

Бившият каталунски лидер Пучдемон избяга в Белгия през 2017 г. покрай кризата с опита за обявяването на испанската област за независима държава. Той е обвинен за подстрекателство към незаконно допитване за отделянето на Каталуня от Испания.

Администрацията на ЕП е обяснила, че не би желала да предприема действие, което би било възприето като пренебрежение към испанските закони и е преценила, че щетите ще бъдат по-малки, ако на Пудждемон бъде отказан временен достъп до ЕП.