Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е обсъдил с израелския министър- председател Бенямин Нетаняху ситуацията в Сирия. Повод за телефонния разговор между двамата лидери е ракетният удар срещу сирийската база Т-4 в провинция Хомс, се казва в съобщение от пресслужбата на Кремъл, пише Фокус.
В рамките на разговора Путин е призовал израелския премиер страната му да се „въздържа от всякакви действия, още повече дестабилизиращи ситуацията в Сирия и представляващи заплаха за нейната сигурност“. Руският президент също е „подчертал принципната важност на зачитането на суверенитета на Сирия“. Във връзка с отбелязването на Международния възпоменателен ден на Холокоста (12 април) Путин и Нетаняху са подчертали недопустимостта от опитите за фалшификация на историята и преразглеждане на резултатите от Втората световна война.

Четете още: Израелската армия с взривоопасно предупреждение: Сваляме от власт Асад, ако...  

Двете страни са се договорили и за продължаване на контактите. Разговорът се е състоял по инициатива на Израел, подчертават от Кремъл. След ракетната атака срещу сирийската база от Министерството на отбраната в Москва разпространиха информация, че два самолета F-16 на Военновъздушните сили на Израел са нанесли удар с управляеми ракети по сирийската база в провинция Хомс. „На 9 април между 3:25 и 3:53 часа (московско време) два самолета F-16 на ВВС на Израел, без да навлизат във въздушното пространство на Сирия, от територията на Ливан, са нанесли удари с управляеми ракети по летище Т-4. Подразделение на ПВО на Въоръжените сили на Сирия са унищожили пет ракети“, уточниха от военното ведомство в Москва. Израел обаче не потвърди информацията.