Средиземноморският регион се затопля с двадесет на сто по-бързо от останалата част на планетата и това може да доведе до "необратими вреди", предупреди агенция на ООН, информират световните осведомителни агенции.

"Става дума за бъдещето на Средиземноморието", каза Франсоа Геркен, директор на центъра за средиземноморския регион на Програмата за околна среда на ООН.

Средната температура на въздуха на планетата е около 1,1 градуса по Целзий над стойностите преди индустриалната епоха, докато Средиземноморският регион наближава затопляне с около 1,54 градуса по Целзий, сочат данни от доклад, който бе публикуван в сряда от центъра.

В региона се очаква ново покачване на температурите с два до три градуса по Целзий до 2050 г. Затопля се и морската повърхност, като в същото време се наблюдават неустойчиви риболовни практики.

Регионът, който е един от най-натоварените морски пътища, се замърсява с около 730 тона пластмасови отпадъци всеки ден. "Трябва да предприемем драстична промяна в отношението си към природата", каза Геркен.