Анализаторите на Deutsche Bank са открили четири основни риска за гибел на човечеството, като същевременно са обозначили вероятността от настъпването им, съобщават световните издания.

Експертите смятат, че в следващите 10 години, с вероятност от 33 процента, ще настъпи глобален катаклизъм или ще започне световна война. Ако се погледне 20 години напред, то тогава заплахата нараства до 50 процента.

Общо изследователите са идентифицирали четири основни риска: 2% вероятност от пандемия от грип, 0,15% - мощно вулканично изригване, 1,06% вероятност от слънчеви изригвания и геомагнитна буря, както и световна война с вероятност от 0,625%.

Специалистите смятат, че 33,5% е много сериозна цифра, като същевременно те вярват повече в благоразумието на човечеството и по-малко във възможността за поддържане на стабилна епидемиологична ситуация в света.

Според мнението на анализаторите, всяко глобално отрицателно събитие не се случва просто така. Всяко бедствие започва след поредица от събития. Например мощна геомагнитна буря може да деактивира енергийните системи, което ще има пагубно влияние върху глобалната икономика и живота на цялото човечество.

Превод и редакция: БЛИЦ