Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) изрази загриженост относно публичните изявления, "разпалващи хомофобия и расизъм", във връзка със съобщението за появата на маймунска шарка в няколко държави, пише БГНЕС.

Организацията призовава медиите, правителствата и обществеността да избягват стигматизирането на "определени групи хора", тъй като това може да подкопае мерките срещу болестта. Припомняме, че здравните експерти съобщават за голям брой случаи на маймунска шарка при гейове и бисексуални мъже.

„UNAIDS е загрижена, че в някои публични съобщения и коментари за маймунската шарка са използвани език и изображения, по-специално изображения на ЛГБТК хора и африканци, които засилват хомофобските и расистките стереотипи и задълбочават стигматизирането", се казва в изявлението.

Ужасът се завръща! Белгия карантинира болните от маймунска шарка, всички грабят ваксини

Поуките от борбата срещу СПИН показват, че заклеймяването и обвиняването на определени групи хора може бързо да подкопае реакцията срещу огнището на болестта, добавят от ООН. По-рано СЗО съобщи за 92 потвърдени случая на маймунска шарка и 28 подозрителни инфекции, които се проверяват. Случаите са регистрирани в 12 държави, които не са ендемични за съответното заболяване.

От UNAIDS отбелязват, че „значителна част от случаите са регистрирани сред гейове, бисексуални и други мъже, които са правили секс с мъже”. Някои от случаите са открити благодарение на клиниките за сексуално здраве.

Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН уточнява, се според наличните данни, на най-голям риск от заразяване са изложени хора, които са в тесен „физически контакт” със заразени и „този риск не се ограничава до мъже, които правят секс с мъже”. В тази връзка UNAIDS призова „медиите, правителствата и обществеността да приложат основан на правата и доказателствата подход, който не позволява стигматизация".

"Стигмата и обвиненията подкопават доверието и способността за ефективна реакция по време на епидемии като тази", казва Матю Кавана - зам.-изпълнителен директор на UNAIDS. "Повтаряме, че това заболяване може да засегне всекиго".