Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш посочи изменението на климата и политическите конфликти както като последица, така и като основна причина за бедността, неравенството в доходите и високите цени на храните в света. Думите на португалския политик са цитирани от Асошиейтед прес.

Гутериш заяви, че в момента здравословната храна е недостъпна за 3 милиарда души. През юли ООН съобщи в своя доклад, че 161 милиона повече хора са се сблъскали с глад миналата година, отколкото през 2019 г., най-вероятно поради пандемията COVID-19.

Генералният секретар също така отбеляза, че световната хранителна система представлява една трета от всички емисии на парникови газове и 80% от загубата на биологично разнообразие.

Международният фонд за развитие на селското стопанство, агенцията на ООН за подпомагане на дребните фермери, призова правителствата да се справят с пропуските в хранителната система, заради които стотици милиони хора живеят в бедност и глад.

Отбелязва се, че ситуацията ще бъде коригирана чрез по-безопасно производство на храна за екосистемата, както и увеличение на заплатите за работниците в хранителната индустрия.

Гутериш вярва, че подготвителната среща преди срещата на върха по хранителните системи може да подтикне властите на много страни да се борят за справедливо и устойчиво икономическо възстановяване след пандемията от коронавирус. Подобни усилия обаче ще изискват значителни инвестиции на средства.

Според главния икономист на Организацията на ООН за прехрана и земеделие Максимо Тореро ще са необходими 14 милиарда долара годишно, за да се спасят 100 милиона души от хронично недохранване. В същото време, за да се премахне напълно глада до 2030 г., е необходимо да се утрои годишното количество.

Според прогнозите на ООН целта няма да бъде постигната, оставяйки 660 милиона гладни хора през следващото десетилетие, 30 от тях ще бъдат засегнати от „дългосрочните ефекти на пандемията".

Превод: БЛИЦ