Епидемия от салмонела по лук, произвеждан в Калифорния, е разболяла 640 души от 43 щата, включително Пенсилвания, Ню Джърси и Делауеър. Най-малко 85 души са хоспитализирани. Това съобщават от bg-voice.com, цитирайки Центъра за контрол и профилактика на заболяванията (CDC).

„Ако не знаете, кой е производител на лука, който ползвате за готвене и за салати, не яжте, сервирайте или не ги продавайте или каквато и да е храна, приготвена заедно с този лук“, заявяват от CDC.

Има съобщения за инфекции в щатите Аризона, Калифорния, Колорадо, Делауеър, Флорида, Индиана, Илинойс, Айдахо, Айова, Канзас, Кентъки, Мейн, Мериленд, Минесота, Мисури, Монтана, Небраска, Невада, Ню Джърси, Ню Йорк, Северна Каролина, Северна Дакота, Охайо, Орегон, Пенсилвания, Южна Каролина, Тенеси, Тексас, Юта, Вирджиния, Уисконсин и Уайоминг.

Производителят Thomson International Inc. е изпратил потенциално заразен със салмонела лук в магазините Walmart, Kroger, Fred Meyer, Publix, Giant Eagle, Food Lion, H-E-B. В различните обекти лукът се продава под различна марка.Thomson International Inc. е поела ангажимент да изтегли от пазара всичкия лук, който може да е заразен със бактерията.

Засега не са регистрирани смъртни случаи заради заразяване със салмонела от този лук.