Няколко европейски страни са съобщили за огнища на зараза от опасен щам на птичи грип, съобщи Световната организация за здравето на животните, цитирана от Ройтерс. Във връзка с това Франция е предприела предохранителни мерки, за да се предпази от проникване на вируса, който може има тежки последствия за фермерите.

Германия, Австрия, Швейцария и Хърватия официално са уведомили за регистрирани случаи на птичи грип от опасния щам, който е особено агресивен при дивите птици.

Според френското аграрно министерство високо патогенният вирус H5N8 e бил открит при диви птици в Унгария, Полша, Германия, Дания, Хърватия и Холандия.

Днес Австрия и Швейцария също обявиха предпазни мерки, за да се предотврати прехвърлянето на заразата с птичия грип към домашните птици, след като новият опасен щам бил открит у диви патици в района на Боденското езеро.

Макар този щам да е силно заразен при птиците, той никога досега не е бил откриван при хора, отбелязва Ройтерс. Той бе открит в няколко страни от ЕС през 2014 г., което наложи масово унищожаване на птици в птицефермите там.