Двама от големите търговски партньори на САЩ – ЕС и Канада, отправиха настойчиво искане към американския Конгрес да не приема протекционистки мерки за икономиката, тъй като това само би задълбочило глобалната криза, предаде кореспондентът на Дойче веле във Вашингтон Соня Каникова.
Ръководителят на Делегацията на Европейската комисия в САЩ посланик Джон Брътън призова в писмо американските законодатели да се въздържат от въвеждането на протекционистки икономически мерки. Писмото на Брътън беше изпратено до всички лидери в Конгреса, както и до висши служители в администрацията, сред които държавният секретар Хилари Клинтън и финансовият министър Тимъти Гайтнър.
Европейският посланик изразява тревогата на ЕС за последиците от мярката „Купувай американското”, която се съдържа в плана на новата администрация за стимулиране на икономиката. Мярката препоръчва желязото и стоманата, които ще се използват в инфраструктурните строежи по плана, да бъдат купувани само от американски производители.
Срещу протекционизма
Планът е пакет от спасителни мерки на стойност почти 900 милиарда долара. Първият му вариант беше приет в края на януари от Камарата на депутатите в Конгреса. Но той не е окончателен, тъй като още не е одобрен от Сената, където ще бъде обсъждан тази седмица и където съпротивата на републиканците е голяма.
Текстът на програмата „Купувай американското” заема по-малко от половин страница в обемистия икономически план. На практика тази мярка се отнася само до една незначителна част от материалите, които ще бъдат купени за проекти, предвидени в този план, но вчера стана ясно, че тя може да постави началото на истинска търговска война.
Освен ЕС срещу потенциалния протекционизъм протестира и Канада. В писмото на посланик Брътън се подчертава, че въвеждането на мерки, които може да затворят вратите на пазарите за чужди производители, противоречат на принципите на свободния пазар и нарушават договореностите, приети по време на срещата на Г-20 във Вашингтон през ноември миналата година.
Ответни мерки
Канада и ЕС смятат, че с такива мерки САЩ ще нарушат и задълженията си, поети пред Световната търговска организация. Посланик Брътън предупреди, че приемането на протекционистки мерки няма да е без последици: „Търговските партньори на САЩ ще предприемат свои мерки в отговор, никой няма да приеме нещо подобно без да реагира. Протекционистки мерки за американската индустрия само ще направят рецесията още по-продължителна”, заяви той.
Предупрежденията от страна на ЕС и Канада карат някои от големите американски компании да се тревожат, че ще изгубят бизнеса си в чужбина заради мярката, която има за цел да защитава американската индустрия. Вицепрезидентът на Търговката камара на САЩ Джон Мърфи казва: „Това изпраща най-лошия възможен сигнал в едно крайно несигурно време за световната икономика”.
Според Мърфи администрацията трябва да се откаже от оспорваната мярка. Но много от работническите синдикати настояват за защитни мерки. Скот Пол, директор на Съюза за защита на американските производители, подчертава: „Ако ще създаваме работни места за американците, трябва да насочим парите от плана за стимулиране към американски компании.”
Белият дом: Не искаме търговска война
Белият дом реагира на събитията, но едва в края на деня. В интервю за телевизионния канал Ей Би Си Нюз президентът Барак Обама заяви: „Всякакви мерки, които биха нарушили договореностите със Световната търговска организация или биха сигнализирали протекционизъм, ще са грешка точно в този момент. Трябва да сме сигурни, че мерките, които ще се съдържат в нашия план, няма да предизвикат търговска война.”
Политологът Кенет Шийви от Йелския университет коментира: „Икономическите съветници на администрацията едва ли ще подкрепят тази мярка. Въпросът е дали политическата логика няма да надделее над разума.” /БЛИЦ