Албанските терористи, бивши ветерани от АОК, предупредиха Македония да освободи задържаните за инцидента в "Диве населбе" в Куманово през май 2015 г., предава белградският "Тelegraf".
Според изданието бившите партизански командири са заплашили Македония с война, ако не бъдат освободени оцелелите албанци, след сражението срещу полицията в Куманово на 9 и 10 май 2015 г., при което загинаха 22 души, от тях 8 македонски полицаи, а други 42 души бяха ранени.

Предупреждението е било изпратено до президента Георги Иванов, премиера Зоран Заев, председателя на парламента Талат Джафери, до всички албански политически лидери и до Наказателния съд на Македония, уточнява Фокус.

"Тelegraf" цитира част от писмото, в което според сръбското издание се твърди, че македонските политици се призовават "да отворят очи, да разсъждават мъдро, да освободят пострадалите от инсценираният инцидент в Куманово и на тяхно място да поставят Груевски, Янкуловска, Миалков и други."

В писмото на т.нар. Армия за освобождение на Албания, Косово и Илирида се казва още, че "е дошъл край на инсценираните процеси и на убийствата и тези хора не са нито първите, нито ще бъдат последните от борците за свобода. Но ако те бъдат осъдени, Македония ще получи войната, която иска, но този път срещу нея ще бъде истинска военна сила, която да отмъсти за всички, които сте арестували и убивали след края на войната през 2001 г.

В заключение "Тelegraf" съобщава, че днешното заседание на съда срещу задържаните през 2015 г. етнически албанци е било отложено за 20 юли 2017 г.

БЛИЦ припомня, че по-рано дойде пък предупреждение от високо ниво, че сигурността на Балканите е под сериозна заплаха.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!