Опозиционната Национална партия на Джон Кей печели парламентарните избори в Нова Зеландия, предаде АФП. Агенциите се позовават на неокончателните резултати, съобщени от новозеландската телевизия.

При преброени 85% пот бюлетините стана ясно, че Националната партия и нейните съюзници разполагат с 69 места в бъдещия парламент, а Либералната партия на премиера Хелън Кларк и нейните съюзници от Зелената партия - с 53 места в 122-членния парламент.

Премиерът на Нова Зеландия Хелън Кларк призна поражението си. Пред свои привърженици, събрали се в очакване на изборните резултати, тя заяви: "Това не е нашата вечер". Кларк поздрави водача на опозиционната Национална партия Джон Кей затова, че ще стане следващият министър-председател и съобщи, че тя ще подаде оставката като лидер на Лейбъристката партия заради загубата на изборите.

Победата на Кей слага край на почти десетгодишното управление на Кларк, която ще остане в историята на Нова Зеландия като една от най-дълго управлявалите жени, избрани с демократични избори. /БЛИЦ