Съдебните заседатели по делото за убийството на журналистката Анна Политковска единодушно оправдаха бившия служител на МВР Сергей Хаджикурбанов, предаде РИА “Новости”.
Съдебните заседатели приеха, че следствието не е успяло да докаже негова причастност към извършеното престъпление.
Съдебните заседатели оправдаха единодушно и братята Ибрахим и Джабраил Махмудови.
Всички обвиняеми бяха освободени още в съдебната зала.
Според обвинението Хаджикурбанов, който две седмици преди убийството на Политковска е бил освободен от затвора, е организирал престъпна група, в която са участвали Джабраил и Ибрахим Махмудови. Те бяха обвинени, че са следили журналистката. Според версията на прокуратура Джабраил Махмудов докарал на мястото на престъплението физическия убиец – своя брат Рустам. 
Рустам Махмудов е обявен за международно издирване, срещу него се води отделно съдебно дело. 
Мотивите и поръчителя на убийството следствието не успя да установи, припомня ЛентаРу. 

Прокуратурата веднага заяви, че ще обжалва оправдателната присъда. “Естествено, ще обжалваме присъдата във връзка с нарушенията, допуснати по време на процеса”, заяви за Интерфакс прокурорката по делото Юлия Сафина.
Адвокатите на досегашните обвиняеми заявиха, че по съдебен път ще бъдат поискани компенсации за наказателното преследване срещу тях. “Такъв иск задължително ще бъде внесен, защото тези момчета ги държаха дълго зад решетките, за нищо ги изтезаваха”, каза пред журналисти единият от адвокатите Мурад Мусаев, цитиран от Интерфакс.  
БЛИЦ припомня, че журналистката от  "Новая газета" Анна Политковска беше застреляна на 7 октомври 2006 г. във входа на сградата в Москва, в която живееше. /БЛИЦ