Унгария ще подпише споразумение за отбранителната индустрия с Швеция, заяви премиерът Виктор Орбан преди срещата си с шведския премиер Улф Кристерсон в Будапеща по-късно в петък, когато Унгария се подготвя окончателно да ратифицира шведската кандидатура за членство в НАТО, предаде Ройтерс.

"Ще приключим всички висящи въпроси и ще подпишем споразумение за отбранителната промишленост, сериозно споразумение, като се има предвид размерът на Унгария'и също така ще определим някои решения или ... цели за военното сътрудничество," каза Орбан пред държавното радио. Той не даде никакви подробности.

Двамата премиери ще дадат пресконференция в петък, преди унгарският парламент да одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО при гласуване в понеделник.

"В понеделник унгарският парламент ще сложи окончателен печат върху нея," каза Орбан пред радиото.

Швеция подаде молба за присъединяване към трансатлантическия алианс преди почти две години в историческа промяна на политиката си от неприсъединяване, предизвикана от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Унгария е единственият член на НАТО, който все още не е ратифицирал присъединяването на скандинавската страна, като управляващата партия "Фидес" на Орбан неколкократно отлага гласуването, позовавайки се на недоволство от това, че Швеция критикува Унгария за постиженията ѝ по отношение на стандартите за върховенство на закона.

„Фидес“ разполага с огромно мнозинство в парламента и би могла да одобри членството на скандинавската страна по всяко време, след като съответното законодателство беше представено на законодателите в средата на 2022 г.

Забавянето влоши отношенията на Будапеща със Съединените щати и предизвика безпокойство сред съюзниците.

Унгария наема изтребители Gripen, произведени от шведската'компания SAAB SAABb.ST, по силата на договор, подписан през 2001 г.

Кристерсон заяви по-рано тази седмица, че Швеция иска да продължи да развива сътрудничеството си с Унгария в областта на Gripen и че темата ще бъде включена в дневния ред на срещата в петък.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук