Приключването на войната в Украйна ще е една от най-важните точки от унгарското председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 юли. Това съобщи премиерът на Унгария Виктор Орбан в интервю за германската медийна група “Функе”, предава "Труд".

Орбан посочи като приоритет на председателството на Будапеща също повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика и гарантиране на напредък на Западните Балкани по въпроса за разширяването на ЕС. Но основната тема ще е проблемът с миграцията, който според Орбан “трябва да бъде решен”.

Премиерът посочи, че страната му вече прилага политика, според която молбите за убежище се разглеждат в трети страни, например в унгарското посолство в Белград, преди да се даде зелена светлина на кандидатите за влизане в страната.

“Ако мигрантите искат да дойдат в Унгария, първо трябва да отидат в унгарското посолство, например в сръбската столица Белград, там ще бъдат прегледани всички документи. Само ако унгарските власти дадат зелена светлина, мигрантите ще могат да влязат, в противен случай - не”, обясни Орбан.

Той разказа, че в пика на миграционната криза през 2015 г. лично е посетил централната жп гара в Будапеща, където тогава пристигат масово мигранти.

“Бързо ми стана ясно, че социалната концепция, която забелязах сред бежанците, представлява твърде голям риск за унгарските граждани. Мигрантите отстояваха неща, които смятах за опасност за Унгария”, каза Орбан.

Той е убеден, че е бил прав с предупрежденията си преди девет години относно развиващата се миграционна ситуация в Европа.