При експлозия на кола-бомба в Тел Авив бе убит бос на израелската мафия. Това е 54-годишният Яков Алперон, който беше замесен във войната между различни банди в Израел, отнела живота на немалко невинни хора, се казва в материал на Дойче веле.
Убитият Алперон е член на един от най-големите престъпни кланове в Израел. Всички израелци знаят имената на тези фамилни банди: Абаргил, Алперон, Мелнер, Харари, Розенщайн. Това са все мафиотски образувания, които са замесени във всички области на организираната престъпност: търговията с проститутки, наркотици, нелегалния хазарт, както и в доходния и непрозрачен бизнес с отпадъците.
От години насам тези фамилни кланове водят кървави войни.
Полицията обаче дълго време не обръщаше сериозно внимание на тези противоборства - признава бившият шеф на полицията Моше Мизрахи по израелската телевизия: "Съществуваше схващането, че обществеността няма от какво да се безпокои, защото престъпниците се изтребват помежду си, което дори носело ползи. Вече не споделяме обаче това схващане, защото границите на допустимото бяха преминати. Те са много лекомислени, избиват се насред центъра на града, а броят на невинните жертви, които са засегнати от мафиотските престрелки, междувременно надминава дори броя на убитите от палестински ракети Касам."
Последната жертва на тази война - Яков Алперон, е един от некоронованите крале на мафията в Израел и то още от 70-те години насам. Четири години е бил зад решетките, преживял е най-малко два опита за атентат, но вчера щастието не е могло да го закриля повече. Фаталната му грешка е била, че е паркирал колата си пред съда, където давал показания в защита на сина си.
Тъкмо по пътя от съда до дома му колата на Алперон е била взривена с дистанционно управление - насред най-плътния автомобилен трафик на Тел Авив, в резултат на което са ранени и множество невинни минувачи.
Престъпниците са винаги с две крачки напред.
След смъртта на Яков Алперон полицията в Израел се опасява, че войната между престъпните кланове може да избухне с нова сила. Бившият шеф на полицията Мизрахи казва: "Познавам семейството и съм убеден, че те няма да се примирят просто така. Рано или късно ще последва някаква реакция."
Експертите в Израел не хранят големи надежди, че силите за сигурност ще съумеят да овладеят организираната престъпност. Престъпниците винаги са с две крачки по-напред от полицията - казва една бивша прокурорка. /БЛИЦ