Личният помощник на американския президент Доналд Тръмп - Ник Луна също е дал положителен резултат при тест за коронавирус. Това съобщи Блумбърг, позовавайки се на свои източници.

Луна, който е сред най-близките до президента служители, е поредният от персонала на Белия дом, заразен с коронавируса. Във вторник той е присъствал на първия телевизионен дебат между Тръмп и съперника му за Белия дом Джо Байдън в Кливланд, Охайо.

Участвал е и в среща на Тръмп с негови поддръжници в Бедминстър, щата Ню Джърси, в четвъртък.

Телевизия Ей би си допълва, че Луна е женен за служителка на Белия дом, която е сред помощниците на старшия съветник и зет на президента Джаред Къшнър.

През последните дни с коронавирус се оказаха заразени помощничката на президента Хоуп Хикс, бившата му съветничка Келиан Конуей, трима сенатори републиканци, председателят на националния комитет на Републиканската партия Рона Макданиел, мениджърът на предизборната кампания на Тръмп - Уилям Степиън, както и трима журналисти от пресцентъра в Белия дом.

Припомняме, че президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Туитър в събота вечерта, че се чувства добре под грижите на лекарите и медсестрите във военномедицинския център "Уолтър Рийд" в щата Мериленд, недалеч от столицата Вашингтон.

БЛИЦ припомня, че малко по-рано личният му лекар Шон Конли представи в розови краски състоянието на 74-годишния Тръмп, който е подложен на лечение в болницата.

Оценката на Конли обаче се размина доста сериозно с тази на друг добре запознат със състоянието на Тръмп - началникът на президентската канцелария Марк Медоус, който каза пред журналисти, че последните 24 часа са били много обезпокоителни и че следващите 48 часа ще са критични от гледна точка на лечението на Тръмп. Той добави също, че в петък се е наложило на Тръмп да бъде подадено допълнително обдишване с кислород в Белия дом, преди да бъде отведен в болницата.

Журналистите попитаха Конли дали са открити поражения в белите дробове на Тръмп при диагностиката. "Няма да се впускам в подробности относно тези резултати", отговори той и добави, че на президента редовно се правят ултразвукови изследвания.

Журналистите отбелязаха и друго разминаване в подадената от Конли информация. Личният лекар каза, че президентът е проявил "клинични симптоми" на Covid-19 в четвъртък следобед - по-рано от досега известното. По този повод Асошиейтед прес отбелязва, че администрацията на Белия дом е не съвсем прозрачна относно здравословното състояние на президента и относно разпространението на вируса сред екипа на Белия дом.

"В петък сутринта американският президент Доналд Тръмп преживя рязък спад в насищането на кръвта с кислород", това пък съобщи днес ръководителят на персонала на Белия дом Марк Медоус в ефира на Fox News.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!