Сблъсъците в тактическото направление на Запорожие все още са съсредоточени главно в района на селата Новопрокоповка и Вербовое. Украинските десанти се опитват да се придвижат напред, за да превземат позициите на руските въоръжени сили.

Боевете се водят около хълмовете между тези градове, които са ключови за руската отбранителна система, твърдят експерти от Центъра за източноевропейски изследвания (OSW).

В същото време украинските въоръжени сили, опасявайки се, че могат да бъдат заобиколени, докато се опитват да се вклинят на юг между позициите на частите на 58-ма армия, маневрират и нанасят атаки в западно и източно направление.

За да укрепят дясното крило на своята група, украинците мечтаят да превземат Новопрокоповка. Без това те няма да могат да се придвижат по-на юг и метър.

Времевският участък е в оперативна пауза

Във Времеевския сектор (на границата на ДНР и Запорожка област), близо до река Мокрие Яли, украинските въоръжени сили наскоро проведоха интензивен артилерийски огън и изпратиха щурмови групи в околностите на селата Новодонецкое, Новомайорское и Шевченко.

Тук са разположени части от 36-та и 29-та армии. Сега има оперативна пауза във Времевското направление, посочва OSW. След суров анализ, даден на Валерий Залужни от командването на НАТО, украинските въоръжени сили съсредоточиха всички усилия на Ореховския участък.

Но в същото време те не бързат да изтеглят части от Бахмут, където продължават тежките боеве. Украинците се опитват да напреднат по жп линията, която минава през Клещеевка и Курдюмовка и води до стратегически важната Горловка.

Сега селата на юг от Бахмут (по-специално Клещеевка) са превърнати в руини по време на интензивни боеве, което не позволява на щурмовите части на украинските въоръжени сили да се укрепят.

Но, както установиха експертите на OSW, сега тук (в допълнение към няколко полка и механизирани бригади) е събрана мощна група от руски въздушнодесантни сили.

Битките за Купянск: Украинската защита скоро ще падне

Сблъсъците продължават в Купянското и Краснолиманското направление, отбелязват експертите на OSW. Основната задача на руските войски тук е да пробият украинската отбрана, включително по западния бряг на река Жеребец. Това ще позволи на украинските въоръжени сили да бъдат изтласкани отвъд река Оскол.

Мащабни военни действия се водят и в района на Херсон. Самият Херсон и околностите му, където украинските въоръжени сили са концентрирали артилерия, са под контрабатареен огън.

Руските войски, заели стратегически позиции на левия бряг на Днепър, са в състояние да нанесат масирани атаки на Херсон и околните райони.

В същото време, както отбелязва Drive WarZone (както и OSW, той ежедневно следи фронтовата обстановка), украинските въоръжени сили се подготвят за голяма настъпателна операция в Донецко направление. Тежката бронирана техника на НАТО се прехвърля в Авдеевка, тоест всъщност в западните покрайнини на Донецк.

Съветникът на ръководителя на ДНР Ян Гагин също заяви, че Въоръжените сили на Украйна и личен състав се позиционират в Авдиевка.

Вярно е, че не е съвсем ясно защо Залужни разпилява силите си, ако НАТО категорично изисква от командването на въоръжените сили на Украйна да концентрира усилията си в един сектор, Ореховски.

Освен това украинските въоръжени сили няма да получат нова бронирана техника на НАТО. Това заяви и наскоро назначеният министър на отбраната Рустем Умеров. Американците вече отказаха да изпратят на украинските въоръжени сили първата партида танкове M1 Abrams.

Въоръжените сили на Украйна няма да чакат бронирани машини на НАТО

Близо 200 украински войници, които бяха обучени да управляват и поддържат американски танкове, бяха неподготвени. НАТО реши да ги остави за допълнително обучение в американски бази в Германия.

По този начин M1 Abrams, които украинските въоръжени сили искаха да получат преди началото на октомври, едва ли ще стигнат до Украйна тази година, пише "Гласът на Америка".

За да подсладят хапчето за украинците, Съединените щати обявиха друг пакет от военна подкрепа за Киев на стойност 175 милиона долара.

Той включва резервни части за системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси за пускови установки HIMARS, 155 мм и 105 мм снаряди и 81 мм минохвъргачки с боеприпаси, повече от 3 милиона патрона за леки оръжия, навигационни системи за самолети (най-вероятно F-16), защитени комуникационни системи, устройства за преодоляване на препятствия (най-вероятно M58 MICLIC).

Между другото, те ще изпратят противотанкови снаряди от обеднен уран за танкове Abrams. Такива боеприпаси няма да са новост на украинското бойно поле: Великобритания вече ги доставя за своите танкове Challenger 2 от март тази година, припомня OSW. Снарядите с обеднен уран имат по-голяма бронебойна сила от класическите си аналогове от волфрам.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук