Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че отменя срещата си с руския лидер Владимир Путин по време на сумита G20 в Аржентина. 

Той е взел това решение, след като се е запознал с доклада за инцидента в Керченския пролив. По думите му основната причина е фактът, че корабите и моряците не са се върнали в Украйна.

"Изхождайки от факта, че корабите и моряците не са се върнали в Украйна, реших, че ще бъде най-добре за всички заинтересовани страни, ако по-рано планираната ми в Аржентина среща с президента Владимир Путин бъде отменена", написа Тръмп в туитър.

Двамата световни лидери успяха за кратко да поговорят последно в началото на ноември в Париж по време на мероприятията в чест на юбилея от края на Първата световна война.

В сряда на юли в Хелзинки се състоя първата пълноформатна среща на Путин и Тръмп.

Беседата на лидерите на Русия и САЩ започна при формат "един срещу друг", без присъствието на странични лица. След това преговорите продължиха с участието на членовете на двете делегации. Тогава Путин и Тръмп обсъдиха пътя към нормализацията и развитието на двустранните отношения и актуални въпроси във връзка с международното положение.

Превод БЛИЦ