От Руската православна църква не изключват кръвопролитие при признаване на автокефална Украинска православна църква, каза митрополит Иларион, отговарящ за външните връзки на Московската патриаршия.

Според духовника, лишаване от правата на Украинската православна църква към Московската патриаршия може да доведе до много сериозни последици. "Можем да очакваме нещо лошо - че недоволните ще поемат контрола над големите манастири, като Киевско-Печорската лавра, Почаевската лавра.

След това, разбира се, православните вярващи ще защитават тези свети места и могат да започнат кръвопролитията" - каза той. По-рано бе съобщено, че Синода на Руската православна църква е взел решение да прекрати участието в структурите под ръководството на Вселенската патриаршия, както и спирането на съслужения с нейните епископи.

В допълнение е прието решението за спиране на споменаването на патриарх Вартоломей по време на служба в Руската православна църква. Въпреки това, според представители на Руската православна църква все още не се говори за пълно прекъсване на отношенията.