Представител на СЗО е сравнил COVID-19 с най-разпространения обичаен грип, а след това е направил изявление, че коронавирусът ще остане сред хората дори след края на пандемията, съобщават световните издания.

Ханс Клуге очаква светът да се справи с разпространението на вируса още през 2022 г. Пандемията, според него, ще бъде победена, но COVID-19 няма да изчезне и ще продължи да циркулира сред хората като обикновен грип. Такова изявление е направил представителят на Световната здравна организация по време на интервю на 17 октомври.

Експертът е добавил също, че е оптимист и се надява пандемията да приключи възможно най-скоро, но може да се наложи хората да живеят с коронавируса и по-нататъка.

Клуге е дал пример с грипа. Всяка година експертите променят леко стандартната ваксина, за да могат да се борят с нови щамове на заболяването.

Клуге подчертава, че в момента в света има достатъчно ваксини срещу коронавирус, така че всеки може да се ваксинира, а не само тези, които са изложени на риск. Около 85% от населението на света трябва да бъде ваксинирано, за да се чувства в истинска безопасност.

Превод и редакция: БЛИЦ