Пускането дори на един вражески дрон в Украйна може да има сериозни последствия, защото това е страхотно оръжие.

Това съобщи говорителят на Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат по време на телемаратон, цитиран от BBC News - Ukraine . коментирайки ситуацията, в която Русия изстрелва малко на брой дронове едновременно. 

Той отбеляза, че Русия има различни цели, когато пуска дронове. Игнат подчерта, че „Шахед“ е боеприпас с голям обсег, който може да порази точно целта, планирана от противника.

"Има GPS навигация, която следва маршрута, определен от оператора. Може да лети надалеч и може постоянно да променя маршрута, в съответствие с този, който му е зададен", подчерта Игнат. 

В същото време Игнат отбеляза, че понякога Русия използва малък брой БПЛА в цяла Украйна за разузнаване, за да определи по време на маневри къде са по-добри и къде са по-лоши цели, за да идентифицира слабостите в украинската отбранителна система.

Игнат каза, че това позволява на врага да направи определени изводи за силите и средствата в определен регион на Украйна, за да използва тази информация при планирането на последващи атаки.

"Тоест, това също е разузнавателна функция. Но не забравяйте, че дори толкова малък брой БПЛА - 5 или 6 - не бяха просто изпратени да "летят", но те бяха изпратени специално към обекти, за да ги унищожат.

Е, дори малък брой от 11 или 15 дрона, които се разпръскват по различни маршрути и почти никога не летят на куп, позволява на противника да събира важна информация“, каза Игнат.

В същото време той подчерта, че дори един „Шахед“, когато лети, е страхотно оръжие и трябва да бъде унищожено, защото когато удари уязвимо място, може да има сериозни последствия.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук