Четири генетични разновидности вероятно определят скоростта, с която хората усвояват храната, обявиха учени.
Откритието може да помогне за прилагането на по-голям индивидуален подход от страна на лекарите към техните пациенти. Различията в метаболизма могат да направят някои хора по-податливи на заболявания като диабет и да обяснят защо реакцията на диетите, упражненията и лекарствата в еднакви условия се различава при отделните хора. Като знаем точния начин, по който човешкото тяло ще усвои молекулите, които изграждат мускулите и клетките и осигуряват енергия, бихме могли да се грижим по-добре за себе си, казва Карщен Зур, изследовател в центъра “Хелмхолц” в германския град Мюнхен. Учените изследвали грижливо гените на 284 души и открили четири - FADS1, LIPC, SCAD и MCAD – които са свързани с нивата на метаболизъм. “Тези гени изглежда са включени или играят ключова роля при метаболизма”, каза Зур в телефонен разговор. Това може да се окаже особено полезно при заболявания, свързани с метаболизма като атеросклерозата и затлъстяване, добави той. Изследването е публикувано в “Public Library of Science Journal PLoS Genetics”. /Ройтерс