Природата все още е слабо проучена. Въпреки всички технологични постижения, учените продължават да правят нови открития. Експерти по дивата природа твърдят, че на френския остров Корсика е открит нов вид животно. Земеделските производители от Корсика отдавна се оплакват, че животните им са атакувани от мистериозно животно, което никога не може да бъде видяно. Неуловимите зверове са се превърнали в истинска местна легенда. Легенди за тях са предавани от поколение на поколение, докато през 2008 г. случайно беше уловен представител на този потаен вид.Животното, приличащо на смесица между котка и лисица, е открито в кокошарник. Неговата поява доведе до изследване на новия вид. С помощта на примамки, специалисти от Националната администрация по лов и дива природа на Франция до 2016 г. успяха да уловят и проучат 12 от 16-те известни индивида от този вид. Във всяка уловена котка са имплантирани идентификационен чип и GPS яка. След изучаване на всички лисици котки, те са били освободени. Жителите на Корсика твърдят, че основните врагове на котки-лисици са орлите. Експертите по дивата природа все още не са потвърдили, но не го опровергават. Диетата на лисическите котки е малко проучена.


Има само многобройни случаи на нападения на тези животни върху селскостопански животни. Въпреки това, учените твърдят, че това не може да бъде основният им начин на хранене. За произхода на мистериозните котки засега има само предположения. Експертите по дивата природа твърдят, че нейната ДНК е подобна на европейската дива котка. Те се срещат в повечето части на Европа. Ако тази хипотеза е вярна, тогава възможно място на произход на котки-лисици е Близкият изток. 


Смята се, че тези животни са донесени на Корсика от земеделски производители преди около 6500 г. пр. Хр. Тази теория има много пропуски и трябва само да бъде потвърдена или опровергана. Във всеки случай, котките- лисици станаха част от овчарската митология на Корсика. Експертите се надяват, че в близко бъдеще тези животни ще бъдат признати и защитени.

Превод: БЛИЦ