Те са симпатични, те са пухкави, и те са обществен враг номер едно в Австралия. Страната е обявила война на... дивите котки. До 2020 г. правителството иска да са избити над 2 млн. екземпляра от този вид - значителен процент от общата популация на дивите котки (според експертите зоолози на континента живеят между 2 и 6 млн. диви котки).
Някои австралийски региони отиват още по-далеч. В североизточния щат Куинсланд, дори има община, която предлага награда от по 10 австралийски долара (равняващи се на около 7 американски долара) за всяка убита дива котка - политика, която организацията за защита на животните PETA разкритикува като "жестока".

Този проблем далеч не е нещо изключително само за Австралия. В съседна Нова Зеландия, виден еколог предложи бъдеще без котки, в което и домашните, и дивите котки ще са с контролирана популация или ще се изтребват.

Големият въпрос в случая е: Защо австралийците и новозеландците толкова много мразят котките?

Отговорът е прост - котките, особено дивите, са убийци.

Смята се, че първата котка се смята, че се е появила в Австралия в някакъв момент през XVII век. Оттогава насам броят им се увеличава постоянно, като към момента популацията обхваща 99,8% от страната, смятат експертите.

Въпреки че дивите котки принадлежат към същия вид като домашните, те живеят сред дивата природа, където са принудени да ловуват, за да оцеляват.

Откакто те са били внесени в страната за първи път от европейски заселници, дивите котки до момента са спомогнали за изчезването на около 20 вида дребни бозайници, заявява Грегъри Андрюс, национален комисар по въпросите на застрашените видове. Според Андрюс, това прави дивите котки най-голямата заплаха за типичните за Австралия животински видове.

Това е доста важно в Австралия, островна държава, която е била изолирана от останалата част от света в продължение на хиляди години. Около 80% от австралийските бозайници и 45% от птиците не се срещат в дивата природа никъде другаде по Земята.

За котките местните видове са лесна плячка. Смята се, че котките убиват повече от 1 милион местни птици, и 1.7 милиона влечуги в Австралия ежедневно, коментира говорител на австралийското министерство на околната среда и енергетиката, като се позовава на научни изследвания.
Някои от другите видове, изложени на заплаха от котките, включват черноопашатата мишка (Conilurus penicillatus), която правителството обявява за уязвим вид, и наподобяващия мишка златист бандикут.

"Не изтребваме самоцелно котките, нито го правим, защото мразим котки. Трябва да направим избор, за да спасим животните, които обичаме, и които ни дефинират като нация и държава", заявява Андрюс.

Необичайни критики

Правителството, което оповести план да започне изтребване на котките през 2015, е предвидило $5 млн. в подкрепа на местни групи, които могат да се справят с котките на терен. Но планът стана обект на критики - и изненадващо, еколозите са сред критиците.

Тим Дохърти, еколог от университета “Дийкин” в Австралия, е съгласен, че дивите котки водят до "големи жертви" сред местните австралийски видове, но вярва, че изтребването им се базира на непотвърдени научни данни.

"По времето, когато беше поставена тази цел през 2015 г., всъщност не знаехме какъв е броят на дивите котки тук, в Австралия," обяснява той, като допълва, че някои изчисления по това време са определяли броя им на 18 млн., което според него е "силно преувеличено."

"Всъщност няма надежден начин да се правят изчисления на броя им на територията на цял континент, и ако ще се поставят цели за изтребването им, и идеята е да има смислени резултати, трябва да може да се отчете напредъкът по пътя към този резултат", коментира Дохърти.
Друг, по-належащ проблем е, че изтребването на котките само по себе си не спасява непременно живота на птиците или бозайниците - котката трябва да е живяла в район, където има застрашени животни, казва той.

Така според еколога наградите за избиването им не трябва да важат за цялата страна, а да се фокусират само върху отделни области и региони в нея, в които реално котките са проблем.

Въпреки че котките са голям проблем, правителството се фокусира основно върху тях, за сметка на други, по-деликатни от политическа гледна точка проблеми, като загуба на хабитати заради експанзия на градовете, изсичане на гори и минен добив.

"Има вероятност котките до известна степен да се използват като разсейващ фактор. Също така трябва да имаме по-цялостен подход и да се справим с всички заплахи за биоразнообразието", казва още Дохърти.

"Котките трябва да изчезнат"

В Нова Зеландия има призиви да се премахнат напълно домашните котки. Населението на отдалечения остров, който е едно от последните места на Земята, докъдето са достигали хора, вече е оповестило смела цел - да премахне напълно хищниците към 2050 г. Според правителството, плъховете, опосумите и белките убиват 25 млн. местни птици годишно.

Нова Зеландия няма местни сухоземни бозайници извън прилепите, което означава, че разнообразни птици - включително характерното за Нова Зеландия киви, което не може да лети - са могли да се развиват безпроблемно в земя, където не е имало хищници. Сега 37% от новозеландските видове птици са застрашени. Нещо повече, много от типичните за Нова Зеландия птици живеят на земята, което ги прави лесни жертви на котките, според министерството на околната среда на страната.

През 2013, известният новозеландски икономист Гарет Морган предизвика гнева на любителите на котки (включително на тогавашния премиер Джон  също собственик на котка на име Мунбийм), започвайки кампания, озаглавена "Котките трябва да изчезнат". В нея той любителите на котки да не заменят домашния си любимец, когато той умре.

"Котките са единствените истински садисти на животинския свят, серийни убийци, които изтезават безмилостно", заявява икономистът.

Две години по-късно, тогавашният министър на околната среда Маги Бари прикани властите да започнат да ликвидират бездомните котки, за да запазят популациите на местни птици, и призова броят котки-домашни любимци, които са около 1134 млн. според новозеландския съвет за домашни животни, да бъде ограничен до едно-две на домакинство.

Миналата година Омауи, малък крайбрежен град на новозеландския Южен остров, обмисляше да забрани внасянето на нови домашни котки в региона - макар че после се отказа от този си план.

''Не мразим котките, но искаме околната ни среда да има богато разнообразие от диви животни," заяви председателят на тръста за защита на земята в Омауи Джон Колинс през август миналата година.
Източник: webcafe.bg