Финландия стана поредната европейска държава, съобщила за установяването на случай на новия щам на коронавируса, идентифициран за първи път във Великобритания, предават световните медии. 

Здравните власти съобщиха днес, че финландски гражданин, който наскоро е пристигнал от Обединеното кралство за коледните празници, е бил диагностициран през почивните дни в югоизточния регион Кименлааксо с новия вариант на коронавирус.

Членовете на семейството на заразения са поставени под карантина. Според здравните власти мутиралият щам едва ли се е разпространил по-нататък.

Финландските власти призоваха всички, пристигнали от Великобритания след 7 декември, да си направят тест за коронавирус.

Миналата седмица Финландия отмени всички полети до Обединеното кралство до началото на януари.

Съседите на Финландия Швеция и Норвегия съобщиха за първите си случаи на мутиралия щам съответно в събота и в неделя. Дания обяви такъв случай по-рано този месец.

От 10 януари шведското правителство ще има правомощия да затваря търговски центрове, да спира обществения транспорт и да глобява хора, които нарушават разпоредите на внесен днес нов законопроект с цел овладяване на коронавирусната епидемия, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че до момента Швеция разчиташе главно на доброволното спазване на социална дистанция, за разлика от останалите европейски държави. Законът ще остане в сила до септември.

До момента в Швеция са регистрирани 8279 смъртни случая от КОВИД-19 - няколко пъти повече на глава от населението в сравнение със скандинавските й съседи, но по-малко отколкото в няколко други европейски държави, въвели строги карантинни мерки, отбелязва Ройтерс.

Исландия получи първата партида поръчани ваксини днес - един ден преди планираното начало на ваксинацията на населението.

Близо 10 хиляди дози от ваксината на компаниите Пфайзер (Pfizer) и Бионтех (BioNTech) бяха докарани със самолет от Амстердам.

Предвидено е ваксинацията на населението в Исландия да започне от медицинските работници на първа линия и обитателите на старческите домове.

Исландия, отдалечена островна държава в Северния Атлантик с население от близо 365 хиляди души, е регистрирала до момента над 5700 случая на заразяване с новия коронавирус. 28 човека са починали в страната от причиняваното от коронавируса заболяване КОВИД-19.

Останалите северни страни - Дания, Норвегия, Финландия и Швеция - получиха първите си партиди ваксини в събота.