Триумфалната арка в Париж блести в новата си сребриста опаковка. От днес един от символите на Париж, чиято визия е променена по идея на Кристо, е достъпен за жителите и гостите на френската столица, съобщи БНТ.

Още в 9.30 местно време, когато отвориха за достъп вратите към Триумфалната арка, имаше много хора. Интересът е голям.

Нямаше официална церемония, но имаше официални лица, сред тях бе и българският министър на културата.


Сбъдва се мечтата на Кристо, хората да се докоснат до творбата, да я почувстват, да бъдат близо до нея.

Това е невероятен триумф за самия Кристо, че дори и след смъртта му се сбъдна тази негова 60-годишна мечта. Както и много голямо доверие, което френската държава гласува на екипа на Кристо, ръководен от племенника му Владимир Явашев.

Триумфалната арка е опакована в 25 000 квадратни метра текстил и 3000 метра червено въже. Работата по изпълнението на визията на Кристо и съпругата му Жан-Клод беше наблюдавана от Владимир Явашев с подкрепата на музея Помпиду и френските власти.

Произведението струва 14 млн. евро. Това са пари, инвестирани от самия артист, финансирани чрез продажба на негови произведения на изкуството. Средствата от всички рекламни материали ще отидат за институцията на музеите в Париж.

Монументът ще остане опакован до 3 октомври.

Щерката на покойния ъндърграунд бос Филип Найденов – Фатик, Александра Тюркмен бе сред първите качили щракнали се пред арт-инсталацията. Тя публикува снимка пред арката в социалната мрежа още вчера, изпреварвайки дори френския президент Макрон.Служебният министър на културата Велислав Минеков също не пропусна да се щракне за спомен в последния ден от работното си посещение във Франция.