Полската комисия, която разследва самолетната катастрофа край Смоленск, при която през април 2010 година загина президентът на страната Лех Качински, съобщи, че са открити следи от експлозиви по останките на самолета, съобщава PAP. Твърди се, че компоненти от взривно вещество са намерени и по тялото на една от жертвите.
В същото време изследванията не са показали наличие на подобни съединения в почвата на мястото, където се разби самолетът.
 

Министърът на отбраната на Полша Антони Мачеревич, който сега оглавява комисията, нееднократно е заявявал, че причина за катастрофата може да са станали експлозиви на борда. През октомври миналата година експерти не потвърдиха предположенията му, отбелязвайки само, че един от регистраторите на полета е засякъл „въздействие на много силна енергия върху самолета”. В същото време някои полски политици твърдяха, че Москва е била заинтересована от самолетната катастрофа.

Руският президент Владимир Путин, от своя страна, определи като нелепост и блъф заявленията. Той дори предложи Варшава да търси при себе си онези, които биха могли да сложат експлозивите. При това той напомни за изводите на специално създадената комисия, която заключи, че експлозиви на борда на машината не е имало. 
 
БЛИЦ припомня, че самолетът Ту-154 на президента на Полша Лех Качински се разби на 10 април 2010 година при кацане край Смоленск. На борда на машината имаше 96 души. Всички те загинаха.
 
През 2011 година Междудържавният авиационен комитет публикува окончателния отчет за резултатите от техническото разследване, според които причина за трагедията  е станало решението на екипажа да не се насочва към резервно летище. Първата полска комисия, ръководена от бившия министър на вътрешните работи Ежи Милер, достигна до аналогични изводи. Полските власти обаче не се съгласиха с двата доклада и взеха решение да възобновят разследването.

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ