Багер, с който са почиствали графит след аварията в Чернобил, е открит изоставен в гора в близост до град Припят. Експерти твърдят, че багерът е радиоактивен и само допир до него може да бъде смъртоносен.

Специалистът по радиация Роб Максуел се натъкнал на силнооблъчения багер по време на туристическа екскурзия в Припят през 2011 година. Частен екскурзовод го завел в близката гора, където се намира машината, и го уверил, че багерът е най-опасният обект, който е останал в периметъра на аварията, пише "The Sun".
 
Максуел твърди, че багерът е смъртоносно опасен. Има много вещи и обекти в зоната около атомната централа, които могат да доведат до летален изход при продължителен контакт с тях. Багерът обаче е най-опасният от тях, тъй като не е обозначен като такъв, също достъпът до него не е ограничен.
 
"Поставих ръката си до него, тъй като исках да измеря радиацията с Гайгеров брояч. Дали бях притеснен? Естествено, че да, през цялото време се тревожех. Екскурзоводът непрестанно ми повтаряше: "Не го докосвай в никакъв случай!", разказва Максуел.
 


"Въпреки това поставих ръката си в багера само за секунди. Беше трудно да разчета показанията на Гайгеровия брояч, защото постоянно показанията се променяха. Стойността, която успях да видя, беше 39,80 микросиверта на час (мерна единица за радиация). 
 
Стойностите на радиацията, последвала след аварията в Чернобил, са поне 100 пъти  по-високи от тези след пускането на бомбите в Хирошима и Нагасаки. 
 
Най-малко 31 души са загинали при инцидента, а хиляди са заболели с рак на щитовидната жлеза след аварията и са починали от последствия от аварията. 
 
Украйна отвори зоната около Чернобил за туристи през 2011 година. Киев излезе с данни, че през 2018 година посетителите на зоната са били около 72 000, а през 2017 година са били 50 000. "Да пътуваш до Украйна вече е сравнително евтино. Имаме евтина бира и Чернобил", разказва Сергей Иванчук - собственик на туристическа фирма.