Американският държавен секретар Майк Помпео, който е в Гърция за подписване на споразумение в областта на отбраната, заяви днес, че тази страна може да бъде "стълб на стабилност в региона" и че двустранните отношения със САЩ се намират в своя "исторически връх", съобщават световните осведомителни агенции.

Хиляди антиамерикански настроени демонстранти протестираха срещу визитата на Помпео. Те започнаха да се събират пред гръцкия парламент най-вече по призива на комунистическата партия и близките до нея синдикати.

"Помпео, върви си у дома!", гласеше лозунг, издигнат от демонстранти. Центърът на Атина бе затворен за движение и в района имаше силно полицейско присъствие.

"Гърция може да играе важна стратегическа роля в района" и "може да бъде стълб на стабилност", заяви Помпео, застанал до гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

На фона на продължаващото засилване на натиска на Турция в Източното Средиземноморие, това посещение цели да засили сътрудничеството с Гърция - традиционен и исторически съюзник на САЩ в района и член на НАТО.

Гръцкият министър -председател очаква навлизане на американски инвестиции и в енергетиката. Интересът на Вашингтон е насочен към пристанище Александруполис. Районът се превръща в енергиен център с проектирания строеж на плаваща платформа за втечнен газ, както и връзката на Трансадриатическия газопровод с България.

Освен с премиера Мицотакис, Помпейо ще разговаря и с гръцкия си колега Никос Дендиас и с министъра на отбраната Никос Панайотопулос.

Според американски и гръцки правителствени източници се очаква да бъде подписано споразумение, целящо да обнови сътрудничеството между двете страни в областта на отбраната. Вашингтон проявява интерес към военната база в Лариса за безпилотни самолети.

Гръцкият премиер от своя страна обърна внимание върху напрегнатата ситуация в Източното Средиземноморие, където Република Кипър, която е член на ЕС, обвинява Турция, че извършва незаконни сондажи.

Кипър поиска прилагане на международното право и аз очаквам позитивния принос на САЩ, за да помогнат за един по-плодотворен климат в района, каза Мицотакис.