Героят на тази драма, която се е разиграла в Татарстан, би могъл да се окаже всеки. Бизнесменът Евгени Даданин успял да убие с кухненски нож въоръжени бандити, нахлули да крадат в дома му и така защитил семейството си. 

Историята на мъжа предизвика голям отглас в цяла Русия. И той, и съпругата му били вързани и всичко било въпрос на живот и смърт. Днес лицето на бизнесмена е покрито със синини, но, както казва той - нещата се разминаха с малко кръв, а можехме ние да сме мъртвите.

Престъпниците причакали бизнесмена в собствения му гараж рано сутринта. По думите му веднага го накарали да застане на колене и да им покаже къде е сейфът му с парите. 

"Аз знаех, че пари в сейфа нямам и просто не можех да си представя какво ще стане по-натам", разказва Евгени пред медиите.На записите от камерите за наблюдение се вижда как бандитите залепват устата на мъжа със скоч и връзват ръцете му. Престъпниците го завличат в дома му, където връзмат и съпругата на бизнесмена, както и семеен приятел, който по същото време дошъл да ги навести. Децата на семейството изкарват късмет - заминали са за училище час преди нападението. 

"Заплахата за живота ни беше реална. Дори и във филмите на ужасите не бях виждала такова нещо, казваха, че всички ще ни избият", спомня си съпругата на Евгени. 

Евгени се страхувал най-много от това, че крадците ще искат да ликвидират и тримата като ненужни свидетели. В един момент по някакъв начин успял да разхлаби връзката на ръцете си и хукнал към кухнята, но бандитите имали пистолет, единият от тях започва да стреля. 

"Опитваше се да ме уцели, но оръжието му засече и май това ме спаси, просто ми провървя", твърди Деданин.

В борбата си с грабителите Евгени успява да им нанесе няколко удара с нож, които се оказват смъртоносни. През това време съпругата Олеся успява да изтича на улицата, където се разкрещяла за помощ. Съсед й дава мобилен телефон и тя вика на място полиция и линейка. 

Геройската постъпка на Евгени се обсъжда от цяла Русия. Наричат го "Здравият орех от Бугулма". Самият той твърди, че не е искал да убие никого, а просто да спаси себе си и близките. 

В момента срещу него е повдигнато обвинение в превисяване пределите на неизбежната самоотбрана. Всичко това, обаче, предизвиква вълна от недоволство и обвиненията са снети. 

Двамата бандити били с дълго криминално досие, разследващите установили, че те наблюдавали бизнесмена от известно време, мислейки си, че държи голяма сума пари в дома. 

Превод и редакция БЛИЦ