Внезапната атака на отряда на шейх Ахмед Мубарак в дълбоката нощ била напълно неочаквана за терористите от „Джебхат ан-Нусра”. С точен огън от всички налични оръжия групата на терористите е практически унищожена, един от техните главатари Абу Умар Сари е ликвидиран, след което терористите в паника се пръскат в тъмнината. Това разказва пред руска медия 30-годишният сирийски журналист Рияд Фарид Хиджаб, завършил образованието си в Санкт Петербург.
Ден по-рано отрядите под командването на шейха не позволили на терористите да се измъкнат от провинция Идлиб и да проникнат в дълбочина на Сирия, където можели да използват мирни граждани като живи щитове.
 

В тази ситуация лидери на „ан-Нусра” взели решение да съберат значителни сили и техника в района на село Абу-Дали и да отмъстят. Късно снощи хора на шейха му съобщили, че терористите се подготвят да докарат около 10 оръдия и да оборудват позиция близо до селото.
 
Шейхът взел смело решение с малка група от 10 души той излязъл срещу „кервана” на терористите, едни избили (вкл. главатаря Абу Умар Сари), други разгонили, а оръдията привел в негодно състояние.
 
След проваленото настъпление снощи близо до границата между провинциите Идлиб и Хама терористите от „Джебхат ан-Нусра” обявили лов на сирийския герой шейх Мубарак.
 
Журналистът Рияд Фарид Хиджаб получил информацията от сирийския правителствен офицер Али Хабиб Махмуд, сражаващ се в редовете на отряда на шейх Мубарак.
 
Ахмед Мубарак се прослави в Сирия с това, че е един от първите опоненти на президента Башар Асад , който в началото на 2016 г. подписа споразумението с Дамаск.
 
Превод и редакция: БЛИЦ