При опит да завземат позиции на въоръжените сили на ДНР край Авдеевка в резултат на "приятелски огън" са загинали 25, а са ранени повече от 40 киевски военнослужещи. Това обяви на брифинг заместник командира на оперативното командване на Донецката република Едуард Басурин, цитиран от rusvesna.su. 

"Само през изтеклото денонощие украинските силоваци изгубиха повече от 25 убити и над 40 ранени. Вина за масовото изтребление имат несъгласуваните действия на украинските командири и вследствие на това "приятелски огън" от минохвъргачки по своите атакуващи войници", обясни Басурин. 

Той огласи също така и разузнавателни данни, че в резултат на детонация на артилерийски снаряди е загинал целият личен състав на два разчета на на 152-мм гаубици „Гиацинт-Б”, които са нанасяли мощни огневи удари по мирните жители на Макеевка. 

Предният ден, при отблъскването на атаките им към Донецк, до населения пункт Ясиноватая киевските войски също са понесли големи загуби - 20 убити и над 30 ранени.

Военнополитически наблюдатели сочат, че сегашната офанзива на Киев в Донбас е отчаян опит на украинските власти да привлекат отново вниманието на Запада, особено след победата на Тръмп. Неслучайно украинският президент Петро Порошенко се оказа тъкмо сега в Берлин, за да получи уверения за подкрепа от страна на канцлера Ангела Меркел.  

Превод:БЛИЦ