Украйна, взела курс на Запад, в близките години не може да стане член на НАТО, тъй като страните от Алианса не виждат основания за присъединяването на Киев към брюкселското „военно семейство”. Това пише руското издание „Известия” с позоваване на военен източник в Брюксел.
В Алианса се стараят да не повдигат излишно темата поради липсата на консенсус. Оттам уверяват, че липсват контакти между Киев и Брюксел относно пълноценното членство на Украйна.
 

Източникът на „Известия” в Брюксел твърди, че в плановете на НАТО няма намерение да разширява организацията за сметка на Украйна. Основната причина е, че в Алианса липсва разбиране как и с какво Украйна ще усили сигурността на другите членове на структурата. Този въпрос е повдиган само през 2008 г.
 
Сега и през последните 7 години идеи за реалното присъединяване на Украйна не са в дневния ред на НАТО, твърди зам.-директорът на  Европейската програма на изследователския институт CSIS във Вашингтон Джефри Ратке.
 
Руският политолог Ростислав Ишченко също е категоричен, че Украйна не е страната, която ще укрепи сигурността на Германия или САЩ. Точно обратно – Украйна иска всички да се занимават с нейната сигурност. На НАТО такъв формат обаче не е нужен.
 
Превод и редакция: БЛИЦ