Има данни за множество удари от двете страни на фронтовата линия край Херсон, след като Украйна обяви, че е започнала контранастъпление срещу руските сили в района, съобщава vesti.bg.

И двете армии твърдят, че са нанесли тежки загуби на противника, но тази информация към момента не може да бъде потвърдена по независим път.

Потвърдени са руски удари срещу Миколаев, на около 60 км от Херсон.

В същото време украински ракети са разрушили сградата на Бериславския машиностроителен завод в Херсон, където по тяхна информация се е намирала щабквартира на руската армия.

Има снимки на ракетна атака срещу Антоновския мост над река Днепър, но не е ясно дали съоръжението все още е използваемо.

Украйна също така е обстрелвала руските фериботи, пресичащи реката.

Според украински източници са пробити първите две линии на руската отбрана на Херсон.

Украинският независим военен анализатор Олег Жданов коментира пред Асошиейтед прес, че „ще бъде възможно да се говори за ефективността на украинските действия едва след като големи градове бъдат превзети отново”.

Той подчерта, че украинските сили вече няколко пъти са пробивали първата и втората отбранителна линия в района на Херсон, „но това не е довело до резултати”.

При предишни такива атаки руските войски отстъпваха почти без да оказват съпротива, след което провеждаха масиран артилерийски обстрел срещу мястото на пробива.

„Най-важна е работата на украинската артилерия по мостовете, които руските военни вече да не могат да използват”, смята Жданов.

Назначеният от Кремъл заместник-лидер на окупирания Херсон Кирил Стремоусов изглежда е напуснал града и се намира в Русия.

Проверено е, че последните му коментари в Телеграм са писани от петзвездния хотел „Мариот” във Воронеж.

Днес Стремоусов разкритикува в социалната мрежа отразяването от западните и украинските медии на боевете около Херсон.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук