В качеството си на журналист, американецът Рон Уорд е станал свидетел на повече от 60 екзекуции, съобщава Mirror Online. На 46-годишна възраст за първи път присъства на изпълнение на смъртна присъда. Тогава на електрическия стол сяда Ърнест Добърт. Той е екзекутиран на 7 септември 1984 година. Престъпникът е осъден за убийството на малолетните си деца.
67-годишният Уорд е присъствал на много екзекуции, при които са възниквали и редица непредвидени ситуации. „Когато електричеството премина през тялото на един от убийците, на бялата му риза внезапно се появи кръв. За да бъде убит друг престъпник, се наложи да му бъдат бити две смъртоносни инжекции. Минаха 34 минути, преди той да издъхне”, спомня си журналистът.По думите му, през 1989 година са изпълнили смъртната присъда на един от най-известните престъпници в света – Тед Бънди - сериен убиец, изнасилвач, некрофил, убил и изнасилил голям брой млади жени и момичета през ‘70-те години на миналия век. След като се разнесла вестта, че той вече е мъртъв, в околността на затвора във Флорида имало празнични фойерверки.


Тед Бънди

„Два пъти с ужас съм гледал как когато служителят в затвора включва електрическия стол, главата на осъдения пламва”, спомня си той.

На 4 май 1990 година присъства на екзекуцията на 43-годишния Джеси Таферо, осъден за убийството на двама души, сред които и полицай. Освен него, процесът бил наблюдаван от служители на затвора и адвокати. Всички те изпаднали в шок, когато екзекуторът дръпнал превключвателя. „Пламъци,  високи няколко фута, се извисиха над главата му по време на екзекуцията. И спря да гори едва след като столът бе изключен”, спомня си Уорд.


Джеси Таферо

Подобна случка се разиграла и седем години по-късно, когато присъствал на изпълнението на смъртната присъда на кубинеца Педро Медина, осъден за убийството на своя съсед – учител от начално училище.  „Аз все още съм невинен”, били последните думи на Медина на 25 март 1997 година, преди главата му да бъде обгърната от пламъци.


Педро Медина

„И в двата случая служителите бяха сменили изкуствената гъба в шлема с гъба от естествени материали. Когато пускаха напрежението, те се възпламеняваха”, отбелязва журналистът.

Превод: БЛИЦ