Американският център за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) алармира американците да започнат подготовка за разпространението на коронавирус в САЩ, след появата на зарази в още няколко страни.

Съобщението сигнализира за промяна в тона за базираната в Атланта американска здравна агенция, която до голяма степен беше фокусирана върху усилията да се предотврати навлизането на вируса в страната и карантирането на лица, пътуващи от Китай, уточнява в. Монитор.

„Данните през последната седмица за разпространението в други страни повишиха нивото ни на загриженост и очакване, че тук ще имаме разпространение на общността“, каза д-р Нанси Месонние, ръководител на дихателните заболявания на CDC.

„Не се знае кога и колко тежка може да бъде епидемия в САЩ. Д-р Ан Шучат, главен заместник-директор на CDC, заяви, че макар непосредственият риск в САЩ да е нисък, настоящата глобална ситуация предполага, че е възможна пандемия.

„Не е въпрос на това дали. Въпрос е кога и колко хора ще бъдат заразени“, каза Шучат.

Отделно здравният министър Алекс Азар заяви пред подкомитета на Сената, че в Съединените щати вероятно ще има повече случаи и той помоли депутатите да одобрят 2,5 милиарда долара финансиране за борба с епидемията, след като предложи съкращения в бюджета на ведомството.

Причината за тревогите е разпространяването на заразата извън Азия.

Въпреки че Световната здравна организация (СЗО) твърди, че епидемията е минала своя пик в Китай, случаите на коронавирус са се появили в около 30 други страни, като жертвите са над 30.

Разрастващите огнища в Иран, Италия и Южна Корея показват, че коронавирусът ще изплува и в други държави.

Глобалните и американските фондови пазари отново рязко паднаха във вторник, тъй като инвеститорите се опасяваха, че епидемията ще навреди допълнително на забавящата се вече световна икономика.

Същевременно бе съобщено за първи случай на заразен американски войник в Южна Корея.

На този фон директорът на Националния институт по здравеопазване на САЩ Антъни Фаучи заяви, че коронавирусната ваксина в Съединените щати може да бъде тествана върху хора след месец и половина, а за масово използване тя ще е готова след година и половина.


„Прогнозирам, че ще успеем да започнем тестване на ваксината върху хора до месец и половина“, каза Фаучи на пресконференция.

Според него като цяло първата фаза на теста за ваксина ще продължи около три месеца. На този етап ваксината ще бъде тествана на 45 души, а на следващия етап - „на стотици или дори хиляди хора“.

"Дори ако всичко бъде направено със скоростта на космическа ракета, това ще отнеме 6-8 месеца. Следователно, ако говорим за наличност на ваксината за широко приложение, срокът е година и половина", обобщи Фаучи.