Собствениците на магазини никога не са виждали такова увеличение на продажбите на оръжие във Флорида, както сега, когато коронавирусът се разпространява в страната. Продажбите не са били толкова интензивни дори след терористичната атака на 11 септември на кулите-близнаци в Ню Йорк или след масовите престрелки, или когато ураганите заплашваха да унищожат Южна Флорида до основи.По думите на продавачи, търговци и властите страхът и несигурността от разпространението на пандемията мотивират хората да купуват оръжие и боеприпаси, защото се страхуват от беззаконие, грабежи, борба за храна, лекарства, подслон, пише Маями. Herald ".

„Нашият магазин се разрасна с 80 процента, с рязко увеличение на купувачите, които решиха да се въоръжат за първи път, опасявайки се от броя на престъпниците, безработицата, дефицита“, казва Алек Елънбърг, управител на магазин за оръжие.

Логиката му е, както той казва, ако не можете да защитите дома и семейството си, тогава какво можете да направите?

САЩ са страната с най-голям брой оръжия на глава от населението в света, 40 процента от американците казват, че притежават пистолет или живеят в домакинство, което притежава пистолет.Въпреки това притесненията относно ускореното разпространение на COVID-19 предизвикват скок както в продажбите, така и в данните за проследяване на оръжия на ФБР.

Само в петък във Флорида търсенето нарасна до 13,192 бройки в сравнение с миналогодишните 2646, а Miami Herald съобщава, че ситуацията е подобна навсякъде в Съединените щати.

Продавачът на оръжие Джордж Корбато в другата част на града смята, че хората се презапасяват, точно както когато изкупиха  всичката тоалетна хартия.

„Смятате ли, че коронавирусът е чак толкова апокалиптичен“, чуди се той.

Превод: БЛИЦ