Папа Франциск призова поклонници да бъдат "отворени" и "внимателни" на литургия на открито в Будапеща, след като се срещна с унгарския премиер Виктор Орбан, чиито твърди възгледи за миграцията се сблъскват с тези на понтифика, отбелязва "Франс прес".

"Кръстът ни призовава да поддържаме корените си здрави, но без отбранителност; да черпим от изворите, отваряйки се за жаждата на мъжете и жените на нашето време. Моето желание е да бъдете такива: приземени и отворени, вкоренени и внимателни", изтъкна папата.

Призивът на папата към Унгария да "протегне ръце към всички" е прикрита критика срещу антиимиграционната политика на Орбан, коментира от своя страна "Асошиейтед прес".

84-годишният Франциск, който наскоро претърпя операция на дебелото черво, изглеждаше в добра форма по време на краткото си посещение в Будапеща, като според организаторите на литургията са присъствали около 100 000 души.

Папата беше прав и махаше на тълпите по време на разходка в открития си папомобил и използва количка за голф, за да избегне ходенето на дълги разстояния на закрито, като в един момент призна, че трябва да седне, защото "вече не съм на 15". Но иначе той поддържаше типичното изтощително темпо на папско пътуване, въпреки продължаващото си възстановяване.

Франциск прекара само седем часа в Будапеща, преди да се премести този следобед на четиридневно посещение в съседна Словакия. Несиметричният маршрут загатна, че папата иска да избегне да даде на Орбан - типът популистки националист, който Франциск често критикува - политическия тласък, който идва с приемането на папа за надлежно държавно посещение преди изборите следващата пролет.

При пристигането си Франциск се срещна с Орбан, чиято бежанска политика се сблъсква с призива на папата за добре дошли и интеграция на тези, които търсят по-добър живот в Европа. Въпреки че миграцията не беше в обявения дневен ред, Орбан написа във "Фейсбук":


"Помолих папа Франциск да не позволи християнска Унгария да загине."

Орбан често изобразява своето правителство като защитник на християнската цивилизация в Европа и крепост срещу миграцията от страни с преобладаващо мюсюлманско население. Франциск изрази солидарност с мигрантите и бежанците и разкритикува това, което той нарече "национален популизъм", развит от правителства като това на Унгария. Той призова правителствата да приемат и интегрират колкото се може повече мигранти.

Ватиканът увери, че срещата се е провела в "сърдечна атмосфера" и продължи по-дълго от очакваното - 40 минути.

"Сред различните дискутирани теми бяха ролята на църквата в страната, ангажиментът към опазването на околната среда, опазването и подкрепата на семейството", се уточнява в изявление на Ватикана.

Ватикански и унгарски официални лица настояха, че Франциск се отнася хладно към Унгария, оставайки за толкова кратко време, като отбелязаха, че унгарската църква и държава са го поканили само да закрие международна конференция за Евхаристията.

Орбан седеше на първия ред по време на литургията. По време на личната им среща той даде на Франциск копие от писмо от унгарския крал Бела IV до папа Инокентий IV. Писмото, адресирано през 1243 г., информира Инокентий IV, че Бела ще укрепи укрепленията по река Дунав в Унгария в подготовка за монголско нашествие.