Централната избирателна комисия на Украйна вече е обработила над 20% от протоколите и с увеличаването на техния брой, резултатите на партиите, преодолели 5-процентовата бариера, се приближават към данните от екзитполовете, предава Фокус.

Президентската партия „Слуга народа“ след обработването на 20,75% от протоколите събира 41,98% от гласовете, второто място удържа „Опозиционна платформа – За живот“ с 12,55% от гласовете. Освен това бариерата преминават „Европейска солидарност“ на бившия президент Петро Порошенко с 8,67%, „Баткивщина“ на бившия премиер Юлия Тимошенко с 8,38% и „Глас“ на музиканта Святослав Вакарчук с 6,33%.

Влезлите в парламента по партийните списъци ще получат 225 мандата, а още 199 депутати се избират в едномандатните окръзи. Към 05:00 българско време след обработката на близо 22% от протоколите кандидатите на „Слуга народа“ печелят в 118 окръга.

Кандидатите от „Опозиционна платформа – За живот“ водят в 9 окръга. От „Баткивщина“ и „Глас“ побеждават по два кандидата, от „Европейска солидарност“ – три.

В останалите окръзи водят самоиздигнати и кандидати от партии, които не влизат в Радата по многомандатните окръзи.

Еднопартийно мнозинство
Така според настоящите данни и като се вземат предвид резултатите от екзитполовете, "Слуга народа" може да получи от 240 до 245 мандата, докато за създаване на управляващата коалиция е достатъчно да има 226 депутатски места.

За да се получи конституционно мнозинство (две трети от депутатите) на партията на Владимир Зеленски, ще са необходими съюзници. От другите партии, които влизат в новата Рада, "Опозиционната платформа - За живот" може да получи 42-44 мандата, "Европейска солидарност" - 28, "Баткивщина" - 23-25, "Глас" - 21.

Проектоспоразумението се подготвя
Според ръководителя на „Слуга народа“ Дмитрий Разумков партията вече работи по подготовката на коалиционно споразумение за новата Върховна Рада. "Пише се проект на коалиционното споразумение, някои неща вече са подготвени", каза Разумков пред изданието "Бабел".

"Сега няма да ги разпространявам, ще бъде некоректно… По-нататък ще видим дали ще формираме мнозинство самостоятелно, или ще започнем да обсъждаме коалиционно споразумение с някого"

Лидерът на партията потвърди, че партията “Глас” на музиканта Светослав Вакарчук може да стане коалиционен партньор на “Слуга народа”, но отбеляза, че за съществена дискусия по този въпрос е необходимо да се изчакат резултатите от изборите.

Бъдеща коалиция
Президентът Владимир Зеленски, без да чака окончателните резултати, незабавно покани партията "Глас" на Святослав Вакарчук да обсъди с него възможността за коалиция в Радата.

"Не можем да настояваме, но каним г-н Вакарчук на разговор, ще разгледаме коалицията в Радата с Глас", каза президентът.

Държавният глава бе попитан и дали лидерът на Голос Вакарчук може да оглави новото правителство на Украйна. На това Зеленски отговори, че този въпрос трябва да бъде отправен към самия Вакарчук. "Това е огромна отговорност и човек трябва да бъде гуру на икономиката. Искаме този (нов премиер) да бъде мощен независим човек", добави той.

В същото време в самата президентска партия “Слуга народа” е изключена възможността за сътрудничество с “Европейска солидарност” на ПетроПорошенко и с “Опозиционната платформа - За живот” на Виктор Медведчук, Юрий Бойко и Вадим Рабинович.

"Ще кажа моето мнение, трудно мога да си представя такова обединение", каза ръководителят на партията Дмитрий Разумков, когато го попитаха за възможността за сътрудничество с Порошенко.

"Ако говорим за Опозиционна платформа, тогава методите на избирателната борба, които те използват, не винаги отговарят на интересите на държавата и националната сигурност, според мен", продължава Разумков. Лично аз си мисля, че голяма част от нашия екип не си представя такъв формат на обединение“.

От своя страна, официалният представител на президента в правителството, Андрей Герус, каза, че нито Юрий Бойко, нито Юлия Тимошенко имат шанс да станат премиер.

"Не мога лично да изразя такива позиции, не решавам, не притежавам тази информация, но от това, което разбирам, други кандидати са по-вероятни, по-специално такива хора, които нямат политическо минало", каза той.

Герус също така не изключи, че първите преговори за създаването на управляващата коалиция ще започнат следващата седмица.

Лидерът на “Глас” Святослав Вакарчук обяви готовността на партията да формира коалиции в Радата и да участва в управлението на Украйна.

"Готови сме да поемем отговорността от най-високите позиции до доброволски. От първите дни, когато резултатите ще бъдат ясни, ние сме готови да говорим с други сили за конфигурацията", обясни политикът. В същото време Вакарчук добави, че е готов да сътрудничи с онези сили, които "ще работят по нов начин".

Гласуването
В неделя в Украйна се проведоха предсрочни парламентарни избори. Жителите на страната избраха 225 депутати по партийни листи, други 199 депутати - в едномандатни избирателни райони. Броят на областите в страната намалява с 26, поради обединението на Крим с Русия и конфликта в Донбас.

В резултат на това вместо предвидените от Кинституцията 450 законодатели във Върховната Рада, както и в предишната, ще има само 424 депутати.

За да стигнат до Върховната Рада по пропорционалната система, партиите трябва да преодолеят бариерата от 5%, а едномандатниците - да получат мнозинство от гласовете в своя избирателен район.

Самото гласуване беше спокойно. Зорян Шкиряк, съветник на ръководителя на Министерството на вътрешните работи на Украйна, заяви, че не са регистрирани сериозни нарушения. ЦИК също заяви, че няма сериозни нарушения. Избирателната активност беше 49,84%.