Пет партии влизат във Върховната Рада на Украйна (украинския парламент). Това сочат данните от екзит-пол проучванията, проведени по поръчка на украинския телевизионен канал "112 Украина". 

Води партията на президента Володимир Зеленски "Слуга на народа" с 42,7%. След нея се нарежда "Опозиционна платформа - за живот" с 12,9%, на трето място е партията "Европейска солидарност" на бившия президент Петро Порошенко, която събира 8.8% от гласовете. 

В Радата влизат още партията на Юлия Тимошенко "Баткивщина" с 8,5%, и партията "Голос" на музиканта Святослав Вакарчук, събрала 6,5%.

След обнародването на междинните резултати Зеленски благодари на украинците за подкрепата и заяви, че победата на "Слуга на народа" ще му позволи да реализира намислените от него законодателни инициативи. В частност, той обеща да назначи нов главен прокурор на Украйна, както и да приеме закон за импичмънт на президента.

"Знаете нашите основни приоритети - както и за всеки украинец, това е прекратяването на войната, връщането на нашите пленници и победа над корупцията, която и в момента върлува в Украйна", заяви Зеленски от баща на партията си.  

Той отбеляза, че в скоро време се надява да върне в Украйна задържаните от руската страна моряци. 

Зеленски коментира и резултатите на другите партии. Отговаряйки на въпрос за възможна коалиция с Тимошенко, Зеленски заяви, че глава на правителството трябва да стане нов човек, гуру в икономиката.  

Президентът също покани лидера на партията "Голос" Вакарчука да обсъдят възможността за сформиране на коалиция в новата Рада. Той отбеляза, че е предлагал това още по време на президентската си кампания. 

Вижте изпълнение на новоизпечения политик и музикант Святослав Вакарчук.


Превод и редакция: БЛИЦ