Пентагонът обяви, че спира доставките за Турция на оборудване за изтребителите Ф-35, предаде Ройтерс. Предприетата стъпка е на фона на намерението на Анкара да закупи руска противоракетна система. В продължение на месеци Вашингтон предупреждаваше, че закупуването на руската система С-400 ще бъде пречка за снабдяването с бойния самолет от ново поколение.

Сега САЩ спират изпращането на части за този самолет и ръководството за управлението му. Това се приема като първи стадий към прекратяване на продажбата на самия изтребител. По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че страната му е готова да закупи зенитната система от Русия и поясни, че вече са обсъждани дати за доставки през юли.

Американски официални лица, цитирани от AP, казват, че руската противоракетна система би представлявала заплаха за Ф-35. Според Ройтерс САЩ и останалите страни-членки на НАТО с такъв самолет се притесняват, че системата С-400 ще успее да събере информация за него и така да го направи уязвим за руски оръжия в бъдеще.
Новината за спиране доставките на оборудване за изтребителя се появи в навечерието на участието на турския външен министър в среща на външните министри на страните от НАТО във Вашингтон.