В Аляска Пентагонът завърши строителството на радар с голям обсег от системата за противоракетна отбрана на САЩ и планира да започне изпитания, предават световните осведомителни агенции.

Радарът може да проследява междуконтинентални балистични ракети, свръхзвуково оръжие и други системи.

"Строителството на радара с голям обсег (LRDR) е завършено и сега можем да започнем етапа на изпитанията, който ще направи възможно оперативното използване на тази критично важна система. LRDR ще позволи на Северното командване по-добре да защитава Съединените щати от балистични и свръхзвукови ракети." - заяви директорът та Агенцията за противоракетна отбрана на Пентагона вицеадмирал Джон Хил.

Новият радар е разположен в радарната станция Clear Space Force. Действието му е базирано на използването на високи технологии, при които чрез използването на галиев нитрид значително се увеличават възможностите на апаратурата. Общата стойност на съоръжението е 1.5 милиарда долара.

Пентагонът планира разполагането на радари от такъв тип от 2015 г. Целта на използването на тези системи е да се подобрят възможностите за прехващане на ракети от Иран и Северна Корея. Главен изпълнител при създаването на LRDR е компанията Lockheed Martin.