Съединените щати смятат, че Китай е изпробвал свръхзвукова ракета, способна да носи ядрен заряд. Сега задачата на американските инженери е да създадат нови системи за противоракетна отбрана, способни да ги защитават от такива ракети.

Както пише South China Morning Post, очевидно предстои нова надпревара във въоръжаването, но вече в свръхзвукова категория.

Както пише South China Morning Post, нарастващата надпревара в областта на хиперзвуковите ракети, в която участват Китай, САЩ и Русия, увеличава риска от погрешни изчисления, което може да доведе до сериозен военен конфликт, предупреждават експерти по сигурността.
Съединените щати бяха загрижени за изпитанията, проведени от Китай.

Вашингтон смята, че това са били изпитания на хиперзвукова ракета, – а Пекин отрича всичко. Американските експерти дори сравняват шока от днешния ден с полета в космоса на съветски спътник, след което започна космическата надпревара.

Както тогава наличието на спътника даваше предимство на Съветския съюз, така и днес, според анализаторите, в технологията за създаване на свръхзвукови ракети САЩ изостават от Китай с години.

Китай проведе първите изпитания на свръхзвукови ракети още през 2014 г., Русия се присъедини към тази надпревара две години по-късно. Съединените щати от своя страна участваха активно в подобни събития в началото на 2000-те, но финансирането беше съкратено.

Сега както Пентагонът, така и Конгресът проявиха интерес към разработването и ускореното внедряване на хиперзвукови системи. По-специално, може да се твърди, че това желание е продиктувано именно от успехите на Русия и Китай.

Експертите се опасяват, че всичко това може да доведе до нова надпревара във въоръжаването. Свръхзвуковите ракети носят сами по себе си по-висока степен на неопределеност от техническа гледна точка, в сравнение с конвенционалните балистични ракети. Следователно, в случай на конфликт, те увеличават вероятността от погрешни изчисления и оценки и предполагат превратно тълкуване и свръхреакция.

В същото време САЩ се опасяват, че Пекин се е отклонил от дългогодишната си стратегия – да разполага с минималнодостатъчни възпиращи сили. Съответно Вашингтон реши да преразгледа политиката си за ядрените оръжия.

Китай подчертава, че няма да бъде първият, който ще използва ядрено оръжие. Но експертите посочват, че съсредоточаването на Китай върху оръжия, които могат да осигурят бърз отговор, може да означава, че военните ще имат по-малко време за анализ на информацията и това може да доведе до погрешни заключения.

Съгласно мненията на други експерти, ако Китай действително е тествал със свръхзвукови ракети, способни да носят ядрен заряд, това означава, че се опитва да пробие отбранителните системи на САЩ.

Такива ракети в момента представляват сериозен проблем за съществуващите системи за противоракетна отбрана поради тяхната маневреност, както и способността им да летят по-ниско от обичайното.

Ето защо, по мнението на американските генерали, усилията на инженерно-техническите специалисти сега трябва да бъдат насочени именно към разработването на противоракетни системи, които да са способни да прихващат свръхзвукови ракети.

Както считат военните, действията на Русия и Китай носят възможност за дестабилизиране на ситуацията. Техните разработчици работят за създаването на ядрени ракети, които биха били по-трудни за разпознаване и откриване. Това означава, че допълнителна тежест пада върху САЩ , които трябва да разработят средства за противодействие на подобни заплахи, пише South China Morning Post.