Заместник-ръководителят на Пентагона Колин Кал е предупредил, че Русия се опитва да изчерпи запасите на противовъздушната отбрана на Украйна, като увеличава броя на ракетните удари. Той е казал това в разговор с журналисти, съобщава Sky News.

Кал е обяснил, че Русия се стреми да доминира в небето над страната, като принуждава Украйна да използва така необходимите ѝ боеприпаси.

Той е добавил, обаче, че САЩ са решени да предоставят на украинците оборудването, от което се нуждаят, за да поддържат отбраната си.

"Знаем каква е руската теория за победа и се опитваме да попречим на нейното осъществяване, като се уверим, че украинците получават това, от което се нуждаят, за да поддържат своята противовъздушна отбрана", каза той.

В същото време, ръководителят на Пентагона Лойд Остин е заявил, че Русия разполага с впечатляващо въоръжение и огромна армия, а предстоящата зима ще бъде изключително трудна за Украйна.

Това той е заявил това по време на речта си на годишния форум за сигурност в Халифакс, съобщават световните издания.

"Руснаците разполагат с огромна армия и впечатляващо въоръжение", подчертава Остин.

Според министъра на отбраната на САЩ обаче дори това не е позволило на Русия да "надделее" в конфликта в Украйна.

Остин подчертава, че "за в бъдеще може да има трудности, тъй като Украйна е изправена пред сурова зима", и припомни, че Вашингтон и партньорите му възнамеряват да продължат да помагат на Киев.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук