Губернаторът на Джорджия обяви днес извънредно положение, за да мобилизира Националната гвардия заради насилието в град Атланта, избухнало заради смъртта на чернокож в Минесота, предаде БТА.

Губернатор Брайън Кемп съобщи в "Туитър", че до 500 служители на гвардията ще бъдат разположени незабавно, "за да защитят хората и имуществото в Атланта". Той заяви, че действа по молба на кметицата на града Кейша Ланс Ботъмс, която по-рано призова напразно за спокойствие.

 

Както БЛИЦ писа в Атланта бе подпален ресторант, няколко коли бяха изпотрошени и бяха извършени вандалски прояви срещу местния офис на Си Ен Ен. Поне трима полицаи бяха ранени и бяха извършени редица арести.

"Това не е духът на Мартин Лутър Кинг-младши", заяви Ботъмс, до която бяха застанали Бърнис Кинг, дъщерята на прочутия правозащитник, рапърите Ти Ай и Килър Майк. "Вие позорите Джордж Флойд и всеки друг човек, който е бил убит в тази страна", добави тя.

В същото време на фона на размириците, които се разпространиха в десетки американски градове след убийството на Джордж Флойд, Пентагонът предприе рядка стъпка, като нареди на армията да приведе няколко военно-полицейски подразделения в готовност за разполагане в Минеаполис, предава нюйоркският клон на телевизионния канал NBC, като се позовава на медийни доклади.

Тръмп отправи страшна закана към гангстерите и кмета в изпепеления Минеаполис ВИДЕО 18+

На войници от Форт Браг в Северна Каролина и Форт Дръм в Ню Йорк е наредено да имат готовност за разполагане в Минеаполис в рамките на четири часа, ако бъдат призовани за задачата, твърдят източници, пожелали анонимност, но пряко запознати със заповедта. Твърди се още, че на военни в базите в Колорадо и в Канзас е даден срок от 24 часа за същата задача.

Заповедите за готовност са дадени устно в петък (местно време), след като президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска от министъра на отбраната Марк Еспър варианти как военните да помогнат за потушаване на размириците в Минеаполис, след като протестите прераснаха в грабежи и палежи в някои части на града.

Тръмп отправи искането в рамките на телефонно обаждане от Овалния кабинет, в който, освен Еспър, участваха още съветникът по националната сигурност Робърт О'Брайън и няколко други високопоставени лица. Президентът поиска от Еспър възможности за бързо разгръщане на военните, ако протестите в Минеаполис излязат извън контрол, според един от високопоставените служители на Пентагона, пожелал анонимност.

„Когато Белият дом поиска опции, някой отваря чекмеджето и ги вади, така да се каже“, казва официалният служител.

Изненадващ обрат: Афроамериканецът Флойд и неговият убиец доскоро били колеги

Лицето твърди, че военните части ще бъдат разположени съгласно закон от 1807 г., последно използван през 1992 г. по време на безредиците в Лос Анджелис заради процеса срещу Родни Кинг.

Според източниците, двама от които са служители в Министерството на отбраната, частите във Форт Дръм ще бъдат насочени към Минеаполис. Приблизително 800 американски войници ще бъдат изпратени в града, ако ситуацията наложи намесата им, пояснява медията.

Освен това един човек е загинал в Детройт, след като неизвестно лице е открило огън от автомобил, съобщи говорителка на полицията, предаде БТА.

Стрелбата е станала снощи към 23,30 часа. При нея е убит 19-годишен мъж, чиято смърт е била констатирана в болницата, където бил откаран, каза сержант Никол Къркуд.

 


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!