Протестиращите в Минеаполис направо подивяха. Причината за недоволството им е смъртта на чернокожия жител на Минеаполис Джордж Флойд. Както БЛИЦ писа пореден ден расте броят на участниците в уличните протести, а президентът Тръмп заплаши да изпрати гвардията. Този път протестиращите са подпалили сградата на голямата банка Wells Fargo. Това съобщи Fox 9.

Клонът на финансова институция е разположен срещу градското полицейско управление. Забелязва се, че панелите от шперплат, с които вратите се затварят, са обгърнати от огън, дим също излиза от счупените прозорци на сградата.
 Освен това автомобил и един от банкоматите в близост също бяха подпалени. На покрива на полицейското управление има няколко въоръжени офицери. От време на време се случва експлозия на фойерверки.

В Атланта пък протестиращи са нападнали централата на CNN. Един човек е опитал да разбие прозорците на сградата, а демонстрантите са замеряли с бутилки полицаите, стоящи на входа на сградата. 
 46-годишният Джордж Флойд почина в понеделник. 

БЛИЦ припомня, че той умря след като бе задържан от градската полиция, а видео от ареста му показа как полицай притиска мъжа с коляно докато той крещи, че се задушава и не може да диша.

Протестите в града се провеждат за поредна нощ. Полицейският участък, в който са работили обвинените за инцидента полицаи, беше опустошен и подпален от демонстранти. В сряда полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите, които разграбваха магазини. 

Протести бяха организирани и в Чикаго, Лос Анджелис и Мемфис. Убийството разпали допълнително гнева, натрупан заради други убийства от полицаи на чернокожи американци, включително последните случаи с Ахмауд Арбъри в Джорджия и Бриона Тайлър в Кентъки.

Припомняме, че както БЛИЦ писа малко по-рано американският президент Доналд Тръмп каза, че е разговарял със семейството и е изразил съболезнования на близките на Джордж Флойд. 

Той каза, че разбира защо случилото е породило протести в цялата страна срещу полицейската жестокост срещу афроамериканците, но добави, че не бива те "да продължат да прерастват в необуздана анархия и хаос". Не трябва да се позволява мародерите да заглушават гласовете на толкова много мирни протестиращи, каза Тръмп на събитие в Белия дом.

"Разбирам оскърблението, разбирам болката", каза той. Тръмп се опита да се оправдае за използвания от него по-рано в Туитър израз "плячкосването води до стрелба", внушаващ, че силите за сигурност трябва да стрелят по тези, които ограбват магазини по време на безредиците.

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!