Комисията по разузнаването на Камарата на представителите на САЩ проведе първото си изслушване за неидентифицирани летящи обекти от 50 години насам, съобщават световните издания.

По време на изслушването конгресмените обсъдиха доклад, основан на рапортите на американски военни, които се сблъскват с необясними въздушни явления.

Документът включва 144 събития, регистрирани от 2004 г. насам. В 80 случая летящите обекти са били забелязани от няколко сензора. В 18 случая е съобщено за необичайна траектория или необичайни летателни характеристики на обектите.

Един от тези обекти се предполага, че е въздушен балон. Другите остават неидентифицирани.

В доклада се посочват пет категории летящи обекти:

- балони, безпилотни самолети и птици;

- природни явления;

- нови разработки или секретни американски програми;

- вови технологии от Русия, Китай или частни лица;

- явления, които не са разгледани в предходните раздели.

В документа не се споменава за възможен извънземен живот, но въпросът остава открит.

Заместник-директорът по разузнаването на Военноморските сили на САЩ Брей показа по време на изслушването видеозапис на неидентифицирано летящо явление, заснет от американски военен кораб.

Пентагонът стига до заключението, че става дума за "някакъв вид безпилотен летателен апарат" и че триъгълникът е отражение на светлината от дрона върху обектива на камерата чрез устройство за нощно виждане.

За последен път Конгресът е провел подобно изслушване през 1969 г. Тогава бяха анализирани повече от 700 обекта. Американските военни решават, че в тях няма заплаха за сигурността или дейност на извънземни.