Пентагонът разработва прототип на ракета със среден обсег, способна да атакува движещи се цели на сушата и в морето, съобщава Defense News.

Коментирайки тази информация, говорителят на американската армия Робин Мак обяснява за поредица от изследвания, които военните са провели в щата Ню Мексико тази година. "Целта беше да се изследват бъдещите стратегически огневи способности".

"Изследването предостави препоръки за краткосрочни и дългосрочни инвестиционни стратегии за огнева мощ, които ще дадат възможност на САЩ да възпират и ако е необходимо, да победят конкурентна сила", допълва той.

В резултат на изследването е решено да се разработи ракета, която да може да "допълва други критични системи".

По-рано началникът на щаба на армията генерал Джеймс Макконвил заяви, че САЩ "вървят към създаването на средства за далечен обхват, като хиперзвукови ракети, и разработват средства със среден обсег".

"Ще имаме ракети със среден обсег, способни да потапят кораби. Вярваме, че това е много, много важно по отношение на средствата за ограничаване и възпиране на достъп и маневри, пред които може да се наложи да се изправим", аргументира се генералът.

Договорът за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег бе прекратен на 2 август 2019 г. по инициатива на САЩ. Вашингтон обясни решението си с отказа на Русия да се съобрази с американски ултиматум за унищожаване на новите крилати ракети от тип 9M729, които според САЩ и техните съюзници в НАТО нарушават разпоредбите на документа.