Европейското командване на въоръжените сили на САЩ (EUCOM) препоръча увеличаване на числеността на разположените на постоянна и ротационна основа в региона американски военнослужещи. Това заяви днес на изслушване в комитета по работите на въоръжените сили на Сената на САЩ главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа американският генерал Къртис Скапароти.
 
„С оглед на модернизиращото се и все по-агресивно военно присъствие на Русия, EUCOM препоръчва увеличение на числеността на нашите разположени за постоянно и на ротационна основа сили, за да засилим нашите възможности за сдържане“, заяви той.
 
„EUCOM също препоръчва допълнителни инвестиции с цел разширяване на европейската логистична инфраструктура и възможности за бързо реагиране на силите на САЩ в Европа“, добави генералът.
 
Разполагане на изтребители в Европа
„Планира се американски изтребители-бомбардировачи от пето поколение да бъде разположени в Европа на постоянна основа“, заяви Скапароти.
 
„Американските ВВС в момента ми предоставят самолети от пето поколение, бомбардировачи и т.н. на ротационна основа, а ние трябва да разположим такива за сдържане, както и за осигуряване на своята бойна готовност <...> Също така очаквам дислокацията на определено количество в Европа на постоянна основа“, заяви военачалникът пред американския Сенат.
 
Международните медии, цитирани от Фокус, отбелязват, че Скапароти също така оглавява Европейското командване на ВС на САЩ.
 
Американските изтребители-бомбардировачи от пето поколение са F-22 и F-35. Става въпрос за многоцелеви машини, проектирани с използването на технологията „стелт“, способни да носят ядрени бойни заряди.